Trema - (ne)prijatelj javnog nastupa

Trema je pojam koji većini ljudi već pri samoj pomisli izaziva nelagodu u želucu. Ta nas riječ podsjeća na brojne situacije za koje ne želimo da se ponove. Ubrzani otkucaji srca, nekontrolirano disanje, podrhtavanje glasa, ruku i čeljusti, mučnina, crvenilo u licu, suhoća usta, znojenje, blokada uma – sve su to različite manifestacije treme. Nijedna od njih ne zvuči poželjno ni primamljivo, kako bi nam onda uopće trema mogla biti prijatelj kada govorimo o javnom nastupu?

Nastavi čitati

Čitam ti priču

Čitanje naglas djeci predškolske dobi vrlo je važno, i to zbog više razvojnih čimbenika!

To što smo razgovarale o priči, komentirale postupke likova, njihove osjećaje i drugo, dalo je polet mojoj mašti, razvijalo je moju svijest o drugome, o raznim životnim situacijama, naučilo me izraziti svoje misli i osjećaje, ali i razumjeti tuđe. Lagano sam počela shvaćati da čitanje nije samo čitanje, nego mnogo više. Dolazak u osnovnu školu svakom je djetetu novo, zanimljivo, a katkad i stresno iskustvo.

U vrtiću i maloj školi djeca se pripremaju za tu promjenu, počinju učiti nove stvari kako bi im prelazak iz vrtića u školu bio što manje stresan. Tete se trude poučiti ih slovima, brojevima, bojanju i pisanju unutar linija, preciznosti, crtanju i sl.
No kakve to veze ima s naslovom?

Nastavi čitati