Komu treba poduka iz javnoga nastupa?

Na spomen javnoga nastupa vrlo često pomislimo na osobe iz javnoga života, kao što su glumci, voditelji, reporteri, političari, kojima je izlaganje u javnosti dio svakodnevnoga opisa posla. Tek tu i tamo sjetimo se i odvjetnika, učitelja, nastavnika, direktora koji izlažu pred većim skupinama ljudi. Međutim, javni je nastup nešto s čime se svi susrećemo na dnevnoj razini, bez obzira na to čime se bavimo i koje je naše zanimanje. Bilo kakvo izlaganje ili govor pred drugima može u nama izazvati nervozu, tremu, koja se kod svakoga od nas može manifestirati na drugačiji način. Nekomu se znoje dlanovi, nekomu drhti glas, nekomu drhte ruke, netko pocrveni ili problijedi. Nije rijetkost i da nam se osuši grlo baš u trenutku kada trebamo izreći svoju misao ili – još gore – da baš u tom trenutku zaboravimo ono što smo htjeli reći.

Strah od javnoga nastupa veći je čak i od straha od smrti pa je čak Mark Twain izjavio kako bi osoba koja drži govor na sprovodu radije bila u lijesu nego držala govor. No, nije samo držanje govora, prezentacije, izvođenje recitacije ili obraćanje široj publici javni nastup. Javni nastup može biti i obraćanje manjoj publici od svega nekoliko ljudi pa čak i razgovor jedan na jedan – bilo s klijentom, kolegom ili nadređenom osobom.

Nitko od nas ne rađa se govornikom, već se govornikom postaje. To je rekao još prije nešto više od dvije tisuće godina Ciceron, najveći rimski govornik. Govorništvo je skup vještina na kojima svatko od nas treba raditi, a o tome koliko ćemo na njima raditi i koliko ćemo se izlagati javnim nastupima ovisit će naš uspjeh i naš osobni napredak.

Bilo da radite kao teta u vrtiću koja treba razgovarati s roditeljima na individualnim konzultacijama, učiteljica koja treba održati roditeljski sastanak, trener koji u svlačionici treba održati motivacijski govor svojoj momčadi, liječnik koji treba prenijeti vijest svojim pacijentima, prodavač koji želi prodati svoj proizvod ili želite iznijeti svoju ideju, tražiti povišicu, biti čuven na radnome mjestu ili u privatnome okruženju važno je znati kako se postaviti, kako savladati strah od javnoga nastupa i kako prenijeti svoju poruku.

Upravo iz toga razloga naš je cilj u grupnim i individualnim edukacijama prenijeti svoje znanje iz:

  • neverbalne komunikacije
  • ostavljanja dobroga prvoga dojma
  • važnosti logičkoga isticanja
  • fonetskih vježbi za glas i izgovor
  • vježbi za redukciju treme
  • vježbi za redukciju poštapalica
  • struktruriranja govora
  • izvođenja govora
  • nošenja s neprijateljskom publikom
  • odgovaranja na pitanja iz publike

Cilj svakoga govornika trebao bi biti težiti savršenstvu, ali na tome putu na najbolji mogući način prenijeti svoju poruku, biti shvaćen i ostaviti dobar dojam na svoju publiku, a mi smo tu za vas da vam na tome putu pružimo ruku i dodamo mikrofon!

Autor: Maja Stokić