EDUKACIJE ZA SVAKOGA

Vizija i misija

Naša vizija je društvo sa zdravom i kvalitetnom komunikacijskom i jezičnom stvarnošću.

Naša misija je različitim edukacijama unaprjeđivati svijest o komunikaciji i javnom nastupu u Hrvatskoj i izvan nje, pomagati ljudima koji u svom obrazovanju i poslu nisu dobili adekvatnu jezičnu i retoričku poduku te stvarati nove naraštaje koji se znaju izboriti za sebe i koji su u svijetu prepoznati po rječitosti i čvrstom stavu.


Voditelji programa

Mirjana Matijašević je direktorica i vlasnica edukacijskog centra Heureka. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti te diplomirana fonetičarka (smjer govorništvo), a trenutno završava specijalistički postdiplomski studij Upravljanje ljudskim potencijalima. Također je i certificirana medijatorica (izmiriteljica).

Od 2016. drži edukacije iz šireg spektra govorništva i komunikacije, podučava hrvatski jezik djecu i odrasle te domaće i strane osobe. Iskustvo je stjecala praksom na HRT-u, Glumačkoj akademiji, u osnovnoj i srednjoj školi te u vrtiću, a posebice individualnim podukama i samostalnim kreiranjem programa i održavanjem edukacija za ljude različitih zvanja (prosvjetne radnike, pravnike, ekonomiste, medicinsko osoblje, studente…). Surađuje s nekoliko organizacija unutar kojih redovno predaje i priprema menadžere za nastupe, a za timove drži komunikacijske treninge.

Usavršavala se na brojnim tečajevima i radionicama (osnove NLP-a, škola brzog čitanja i mudrog učenja, reframing metoda, komunikacijska psihologija, pregovaranje, nenasilna komunikacija, glumačke metode u javnom nastupu, sati pjevanja, upravljanje stresom i dr.). Lektorirala je brojne knjige i članke, a piše i uređuje Heurekin blog s retoričkim i komunikološkim temama.

Udana je i majka jednog predivnog dječaka. Uživa u prirodi, voli čitati, svira gitaru, aktivno pjeva i pleše, smatra da je osmijeh najmoćnije ljudsko oružje i vjeruje da u svakome čovjeku leži dobar govornik. Katkad je samo potrebno probuditi ga!


Maja je magistra hrvatskog jezika i književnosti, a diplomirala je i rehabilitaciju slušanja i govora. Osim rehabilitacijskog smjera na studiju fonetike studirala je i govorništvo, koje je njezina velika strast. Završila je i tečaj znakovnoga jezika, kao i edukaciju za Školu brzog čitanja i mudrog učenja, a uživa svakodnevno šireći svoje komunikacijske i prezentacijske obzore, bilo čitanjem, kreativnim osmišljavanjem ili gledanjem korisnog sadržaja.

Iskustvo u radu s djecom stjecala je individualnim radom i govornim vježbama za djecu s poteškoćama u nastavi, zatim kao asistentica u nastavi, organizator i voditelj dječjih rođendana te instrukcijama za djecu. Iskustvo u radu s odraslima stjecala je praksom na HRT-u, individualnim pripremama za radijske voditelje te vođenjem edukacija o neverbalnoj komunikaciji i fonetskim vježbama za glas i izgovor.

U Heureki vodi Školu govorništva, organizira i vodi individualnu poduku i instrukcije za djecu i odrasle, predaje nastavu u Školi brzog čitanja i mudrog učenja te Mudrog učenja od prvog koraka te lektorira. Također vodi i online radionice ''Osnove prezentacijskih vještina'' te ''Neverbalna komunikacija''.

U slobodno vrijeme Maja voli čitati, gledati Potjeru, a kada je lijepo vrijeme otići na Sljeme ili Jarun, posebice ujesen, koja je njezino najdraže godišnje doba. Voli sve životinje, a sama ima psa. Velika joj je želja napisati knjigu i nepopravljivi je optimist te smatra da nijedan problem nerješiv.


Mateo je diplomirani fonetičar (smjer: rehabilitacija slušanja i govora) i lingvist (smjer: primijenjena lingvistika), a također i prvostupnik slovačkog jezika i književnosti. Osim rehabilitacijskog smjera na studiju fonetike, za koji kaže da ga je odabrao glavom, studirao je i govorništvo, koje je odabrao srcem. Bio je stipendist Vlade Slovačke Republike na sveučilištu Comenius, a u sklopu Erasmus studentske razmjene boravio je na Karlovu sveučilištu u Pragu, gdje se usavršavao na području neurolingvistike i političkog marketinga.  Također je završio Londonsku školu za odnose s javnošću, stekavši tako diplomu iz odnosa s javnošću i upravljanja reputacijom.

Iskustvo u radu s djecom stjecao je tijekom prakse u SUVAG-u te u radu s djecom s poteškoćama u razvoju koji se nalaze u sustavu udomiteljstva. Iskustvo u radu s odraslima stjecao je praksom na HRT-u, individualnim radom s vokalnim profesionalcima i vođenjem edukativnih radionica govorničkih i prezentacijskih vještina.

U slobodno vrijeme bavi se pjevanjem i pisanjem pjesama, a najdraži način da razbistri misli su mu duge šetnje i vožnja biciklom. Odnedavno je i vlasnik psa mješanca po imenu Kai. Optimistični je realist koji u drugima uvijek vidi dobro jer smatra kako smo svi mi zapravo djeca koja su prisilno odrasla kroz naša proživljena iskustva i postavljene granice.


Nika je diplomirala Glumu i medije u klasi profesora Šerbedžije. Nakon završene Akademije glumi u hrvatskim serijama te paralelno počinje raditi kao radijska voditeljica. Vlasnica je obrta Vukovi komunikacije koji se bavi edukacijama iz govorništva, javnog nastupa i komunikacije. Ove godine završila je i Fakultet političkih znanosti, smjer Novinarstvo. Trenerica je NLP- a koji još uvijek uči na institutu Slavice Square jer - učenja nikad dosta.

Radoholičarka je i ne može zamisliti svoj dan bez doze adrenalina. Najveći motiv su joj ljudi s kojima radi i koje poučava. Energija i povratne informacije koje dobiva daju joj vjetar u leđa za svaki novi dan koji počinje u 5. Kad nije na poslu, opet radi kao osobni psiholog svojim najbližima jer ima poseban dar govora koji svi žele slušati - ili se pretvaraju da žele.

Voli rukomet i opuštanje uz dobru knjigu te smatra da je od iznimne važnosti probijati granice i uvijek ići prema naprijed, a ništa od toga nije moguće bez kvalitetnih ljudskih odnosa.


Ksenija Ondrašek magistra je psihologije s preko 15 godina rada u osnovnoj školi. Područja njezina interesa te njezin prioritet na profesionalnom planu su: rad s (potencijalno) darovitim učenicima, profesionalno usmjeravanje, razvoj emocionalne pismenosti i EU projekti (Erasmus+). Kontinuirano se stručno usavršava (voditeljica radionica za darovite učenike, RWCT, CH-Q, voditelj EU projekata, mindfulness…) a trenutno pohađa i edukaciju za voditeljicu ljudskih potencijala.

Kroz sudjelovanje na međunarodnim konferencijama i seminarima te kroz Erasmus+ projekte kaže da se razvila ne samo profesionalno, nego i osobno. Slično joj je i sa svakom novom radionicom i edukacijom koju i sama drži – dok poučava, i sama uči. Voli se našaliti i reći da tek otkako piše i vodi Erasmus+ projekte razumije što je flow stanje.

Piše o zanimljivim temama na svom blogu Psiho kutić te aktivno dijeli svoje znanje, iskustvo i ideje s drugima. U slobodno vrijeme voli raditi rukama (slikati, oslikavati platnene torbe, izrađivati narukvice za djecu), izrađivati medijske sadržaje, šetati prirodom, čitati, putovati. Najviše je raduje kad nekoga potakne da iskorači iz svoje zone komfora.


Tina Primorac je diplomirana novinarka (odnosi s javnošću) i književnica. Napisala je i režirala preko deset predstava te šest godina vodila amatersku dramsku skupinu. Objavila je tri romana iz fantasy serijala Velika tajna Pona te ljubavnu dramu Večeras u book caffeu. Objavila je i edukativnu slikovnicu o komunikaciji lijepim riječima.

Zajedno s mužem vodi obrt Paresia čija je misija stvaranje programa komunikacijskih radionica koje će poticati autonomiju i autentičnost pojedinca s mišlju da samo zdrav pojedinac može graditi zdravo društvo. Svoje znanje usavršavala je na raznim tečajevima i programima (nenasilna komunikacija, asertivna komunikacija, otkrivanje talenata, mentalni trening, Škola govorništva pod vodstvom Mirjane Matijašević, transakcijska analiza, dramske radionice za odrasle itd.) te čitanjem stručne literature s posebnim zanimanjem za otvorenu, slobodnu komunikaciju i njezin utjecaj na kvalitetu života.

Majka je petero djece koji su joj najveći motivator za rad na sebi i ostvarenje vlastitih potencijala. U slobodno vrijeme bezuspješno pokušava organizirati dječje igračke, obožava kuhati i voditi kućanstvo, neprestano čita, skuplja znanje, kopa i traži ono „nešto“ što nam pobjegne iz ruku čim pomislimo da smo ga uhvatili, ali uživa u samoj potrazi i istraživanju. Piše nove romane, nove scenarije za predstave i sanja riječima. Planira sve veće pothvate, probijanje granica komocije, približavanje prirodi i hodanje po rubu pustolovine života.


Marko Matijašević je certificirani edukator Škole brzog čitanja i mudrog učenja. Nakon započetog studija ekonomije, shvatio je da su edukacije i rad s ljudima njegova strast te se prebacio na stručni studij ITK na KBF-u i već 10 godina bavi se organizacijom i vođenjem različitih radionica za djecu, mlade i odrasle. 

Usavršavao se kroz brojne edukacije o emocionalnoj inteligenciji, NLP tehnikama, transakcijskoj analizi, nenasilnoj komunikaciji i javnom nastupu. Završio je i program za lidere EQUIP (John Maxwell). 

Direktor je Lazarus coffee branda i Eho gift shopa te vodi neprofitnu udrugu Eho. Iskustvo je stjecao i kao novinar i urednik časopisa Book. 

U privatnom životu je oženjen i otac jednog dječaka. Uživa u ispijanju kave, voli gledati filmove (posebice Marvelove), voli prirodu i putovanja. Iako je tijekom osnovne i srednje škole imao ogroman strah od javnog nastupa, uspio ga je svladati te sada u tome pomaže i drugima.