Škola brzog čitanja i mudrog učenja

Škola brzog čitanja i mudrog učenja je međunarodni obrazovni sustav realiziran u suradnji s njemačkom tvrtkom »DOOR Training & Consulting GmbH«. Škola je namijenjena djeci školskog uzrasta, studentima kao i svim odraslima koji žele uz manje dosade, truda i uloženog vremena postići bolje rezultate u školi, na fakultetu i poslu te u svakodnevnom životu. Škola brzog čitanja i mudrog učenja dobitnik je međunarodne nagrade za doprinos obrazovanju 2019. i 2020. godine.

U sklopu Škole brzog čitanja i mudrog učenja trenutno provodimo program “Brzo čitanje i mudro učenje” u trajanju od 6 mjeseci, za osnovnoškolce i srednjoškolce, a u budućnosti će se održavati i program za odrasle.

Kroz program Škole učimo više tehnika brzog čitanja, tehnike organizacije gradiva i izdvajanja važnog, nekoliko memorijskih tehnika te prezentacijske tehnike kojima se u klasičnom obrazovnom sustavu pridodaje malo ili nimalo pažnje.

Idealni polaznici ovog programa su pametna, ali pomalo “lijena” djeca, ili pak marljiva, ali pomalo zbunjiva i dekoncentrirana djeca, kao i oni đaci koji izrazito vole jedan ili dva predmeta, a ostale predmete ne vole. Također, interesna skupina Škole brzog čitanja i mudrog učenja jesu i djeca koja mnogo vremena ulažu u sportske aktivnosti – ova Škola će ih naučiti kako da s manje potrošenog vremena svladaju školsko gradivo kako bi mogli uskladiti školske i sportske obaveze.

Sve tehnike kojima učimo u sklopu Škole brzog čitanja i mudrog učenja aktiviraju obje moždane hemisfere, čime je moguće riješiti i standardne probleme u čitanju te generalno učenju: slabu koncentraciju, slabo ili sporo razumijevanje, nedovoljno pamćenje, nedostatak vremena, lako gubljenje motivacije ili preosjetljivost na vanjske podražaje.

Konkretni rezultati programa Škole brzog čitanja i mudrog učenja razlikuju se ovisno o uzrastu polaznika, njihovoj motivaciji, iskustvima i potrebama. Cilj ove škole jest naučiti djecu učiti točno onoliko koliko je potrebno kako bi se nešto naučilo – mudro učiti – i time dobiti više vremena za slobodne i sportske aktivnosti te općenito aktivnosti koje nisu vezane uz školu i posao.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u različitim formama distribucije ovog programa mogu se istaknuti ključni ciljevi koje djeca školskog uzrasta standardno postižu primjenom vještina koje nauče pohađanjem ove škole:

 • Ciljevi:
  • 4-5x povećanje brzine čitanja – neovisno o vrsti gradiva;
  • 50 % unapređenje koncentracije i razumijevanja pročitanog – neovisno o vrsti gradiva;
  • sposobnost brzog izdvajanja najvažnijih informacija iz gradiva, njihovo oblikovanje u formi ključnih riječi i njihovu organizaciju u dijagramski prikaz (mapu) iz kojeg mogu gradivo prezentirati usmeno uz lakše odgovaranje na postavljena pitanja te uz značajno bolje dugoročno pamćenje;
  • 3x brže pamćenje u odnosu na vršnjake – odlomaka, definicija, pjesmica i sličnih tekstualnih cjelina – uz drastično dugoročnije pamćenje;
  • sposobnost planskog učenja u grupi čime mogu drastično smanjiti vrijeme učenja (posebno pogodno u slučajevima kada dijete iz nekog razloga dugo izostane iz škole).

Generalno, kroz program Škole brzog čitanja i mudrog učenja moguće je povećati kvalitetu čitanja, odnosno razinu razumijevanja pročitanog i zaključivanja, pamćenje, razviti motivaciju za učenje, sposobnost prezentiranja naučenog, sposobnost organizacije gradiva te razviti visok stupanj koncentracije kod učenja i time steći kondiciju u učenju.

MISIJA I VIZIJA

Misija i vizija Škole brzog čitanja i mudrog učenja jest da polaznici uče radije, brže i svrsishodnije, a da se pritom svime naučenim mogu godinama koristiti i nadograđivati u kasnijim fazama školovanja, na poslu i u svakodnevnom životu.
Želite saznati više?